Vanaf maandagavond 27 september 21.00 uur tot en met donderdagochtend 7 oktober 05.00 uur is de A12 snelweg richting Den Haag compleet afgesloten tussen het knooppunt Oudenrijn bij Utrecht en Nieuwerbrug. Aansluitend, tussen Nieuwerbrug en Reeuwijk, zijn dan ook werkzaamheden, maar op dat stukje blijven wel rijstroken open.

De reden van de afsluiting is noodzakelijk onderhoud. Waar nodig komen nieuwe matrixborden en detectielussen, worden reparaties uitgevoerd aan viaducten en defecte verlichting en er wordt gemaaid. Tussen Woerden en Reeuwijk wordt het versleten asfalt vervangen door geluidsreducerend zoab (zeer open asfaltbeton) en worden pechhavens, bermen en vangrails opgehoogd tot de hoogte van het nieuwe wegdek, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat voorziet ernstige verkeershinder door de negendaagse afsluiting maar zegt dat dit de beste optie is: ‘Met een complete afsluiting van meer dagen achter elkaar, kunnen we in verhouding meer werk verzetten en is de hinder voor de weggebruiker het kortst. Ook kunnen we de veiligheid voor de weggebruiker en wegwerker beter garanderen dan bij kortstondige afsluitingen.’ De dienst waarschuwt weggebruikers dat er veel omleidingen zijn, waardoor de extra reistijd een uur extra kan bedragen.

Voor het verkeer van Utrecht naar Den Haag gaat een omleiding gelden via de A2, A9 en A4. Verkeer richting Rotterdam kan rijden via de A2, A27 en A15. Maar voor het vrachtverkeer zal dat weinig soelaas bieden, zegt een woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland (TLN) tegen de Telegraaf, omdat de vrachtwagens veel extra kilometers zullen moeten maken. Collega-transportclub evofenedex wijst ook op potentieel omzetverlies voor de betrokken wegvervoerders. Mogelijk kunnen zij daarvoor compensatie krijgen, maar die regeling is streng en ingewikkeld.