• maart 17, 2020
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

In heel Nederland sluiten steeds meer winkels hun deuren. Zo gaan de winkels van T-mobile vanaf komende woensdag dicht. De winkels van KPN zijn al gesloten, net als het reisbureau TUI.
Alle 53 winkels van Ikea in Duitsland zijn inmiddels dicht. In Nederland zijn ze sinds vanmiddag (dinsdag) ook gesloten.
Nespresso heeft al zijn achttien winkels in Nederland gesloten. Ook de zeven winkels van de Bijenkorf zijn per direct dicht.

Horeca en detailhandel
Niet alleen de horeca heeft het zwaar nu alle horecazaken sinds afgelopen zondag 18.00 uur verplicht dicht moeten. In de non-food retailsector kelderen de omzetten ook enorm doordat veel mensen thuisblijven vanwege het coronavirus. Daardoor ontstaan liquiditeitsproblemen, zegt brancheorganisatie INretail.
“De situatie die in een erg korte tijd is ontstaan, is uitzonderlijk”, zegt algemeen directeur Jan Meerman. “Er zijn miljarden nodig om lucht te creëren.” Hij pleit ervoor dat de overheid alle regelingen ruimhartig openstelt om ondernemers in de non-food detailhandel te helpen overleven. Zowel lokaal als nationaal moet het mogelijk worden om het betalen van belasting uit te stellen, vindt Meerman.
In Gouda heeft KHN afdeling Gouda in een brief een dringende oproep gedaan aan de gemeente om allerlei belastingen (zoals toeristenbelasting en precario voor terrassen) voorlopig niet te heffen.
Het is veel rustiger in de winkelstraten, ziet Bureau RMC. “De supermarkten draaien op volle toeren, maar de binnensteden komen piepend tot stilstand.”

Op de foto de gesloten KPN-winkel aan de Hoogstraat in de binnenstad van Gouda.
Ook andere winkels in de Goudse binnenstad hebben hun deuren tot tenminste 6 april gesloten.