Winkels met Poolse producten zijn bezig aan een opmars in Nederland. De afgelopen vijf jaar kwamen er meer dan 40 bij, waardoor het er nu bijna 130 zijn. Van de zaken waar men producten uit een specifieke buitenlandse keuken kunt kopen, is de toko nog steeds het best vertegenwoordigd in het Nederlandse straatbeeld, met een aantal van 285. NU.nl bericht hierover.

Dat blijkt uit cijfers van de KVK, die keek naar hoeveel supermarkten en winkels in buitenlandse voedingsmiddelen staan ingeschreven. Het totale aantal supermarkten in Nederland, dus inclusief de Plussen, AH’s, Jumbo’s en Dirks, komt uit op bijna 6.500.

Over alle landen en regio’s bezien, zijn de winkels die Poolse producten aan de man brengen, het sterkst in aantal gestegen. Daarvan zijn er na de toko nu ook het meest.

Volgens het Vakcentrum, de brancheorganisatie voor zelfstandig ondernemers, bijten de buitenlandse en traditionele supers en delicatessenwinkels elkaar niet. “Het is vaak aanvullend op elkaar”, zegt directeur Patricia Hoogstraten. “Soms gaat het om specifiek aanbod. Maar als er hardlopers onder de buitenlandse producten zijn, pikken de Nederlandse supermarkten in de buurt dit vaak snel op.”

Dat winkels met een niet-traditioneel aanbod in eten en drinken het goed doen, komt volgens de directeur ook door de brede belangstelling voor de buitenlandse keuken. “Nederlanders zijn ook meer gaan experimenteren met allerlei buitenlandse keukens. En voor die goeie Indische maaltijd, ga je toch even naar de toko.”

In de binnenstad van Gouda zijn twee toko’s en vier Poolse winkels gevestigd.