• april 01, 2019
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Topman Michiel Witteveen van Blokker neemt het winkelconcern over van de familie Blokker. Daardoor wordt hij de eigenaar van ketens Blokker en Big Bazar. Ook de franchiseformule Marskramer gaat over naar de zakenman.
Van de familie Blokker krijgt Witteveen nog een niet nader genoemd bedrag (insiders noemden eerder € 250 miljoen) mee om de uit 1896 stammende onderneming weer tot bloei te kunnen brengen. Witteveen zal zelf ook investeringen doen.

Een woordvoerder stelt dat er onder de nieuwe eigenaar in eerste instantie waarschijnlijk weinig zal veranderen. Witteveen kent het bedrijf immers al goed en hij heeft vorig jaar zelf het nieuwe strategische plan opgesteld. Witteveen werd in 2017 commissaris van Blokker. In de loop van vorig jaar kwam hij als waarnemend topman aan het hoofd te staan van de onderneming.
Bij Blokker is de afgelopen jaren al flink de bezem door het concern gehaald. Het bedrijf besloot zich volledig te richten op de Blokker-keten zelf. Andere ketens zoals Leen Bakker, Intertoys en Xenos zijn verkocht en Marskramer is teruggebracht tot een franchiseorganisatie.

Deze afslankoperatie via de verkoop van verschillende winkelformules is gepaard gegaan met grote boekhoudkundige verliezen: in 2017 noteerde Blokker Holding een totaal verlies van liefst 344 miljoen.
In Nederland telt winkelketen Blokker nog 352 eigen vestigingen en 77 franchisewinkels. Er werken circa 5400 mensen. In België en Luxemburg heeft de keten nog eens 128 winkels en 670 medewerkers. Discounter Big Bazar is in Nederland en België samen goed voor 133 winkels en ruim 1600 werknemers. (bron: ANP/Business Insider Nederland)