• oktober 16, 2020
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Het aantal bezoekers in de winkelgebieden van grote steden is tussen 5 en 11 oktober gehalveerd ten opzichte van diezelfde week vorig jaar, als gevolg van de maatregelen rondom de coronacrisis. Dat blijkt uit een analyse van omzetten en bezoekersaantallen van winkelketens door brancheorganisatie INretail.

Gemiddeld trokken de dertien grote steden tussen 5 en 11 oktober 35 procent minder bezoekers. In Amsterdam en Groningen bedroeg het aantal bezoekers in die week 53 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook winkelketens in Den Haag (50 procent), Rotterdam (45 procent) en Utrecht (44 procent) hadden ruim de helft minder bezoekers dan een jaar geleden. De steden Almere (73 procent) en Haarlem (71 procent) deden het nog relatief goed wat het winkelend publiek betreft.
Ook in de binnenstad van Gouda is de grote afname van mensen in de winkelstraten te zien. Ook in winkels is het veel minder druk dan vorig jaar en in andere jaren.

Omzet
De omzet van de retailers bleef gemiddeld steken op 75 procent ten opzichte van vorig jaar. In Amsterdam viel de omzet gemiddeld 56 procent lager uit, in Utrecht verloren de retailers 36 procent, in Groningen 34 procent en in Rotterdam en Den Haag 31 procent van de omzet. Almere komt er opnieuw het beste vanaf, met een omzetverlies van gemiddeld 19 procent.