• september 12, 2021
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Vele tienduizenden demonstranten hebben zaterdag meegelopen met de protestmars Unmute Us, die in tien verschillende steden plaatsvond. Zij eisen dat grote evenementen en festivals per direct weer door kunnen gaan.

Het aantal aanwezigen liep sterk uiteen per stad. Zo waren in Nijmegen 1.500 mensen aanwezig, terwijl in Amsterdam een mars met 35.000 mensen was. In Enschede schat een woordvoerder van de gemeente het aantal deelnemers op 6.000 en baseert hij zich op de telling van de politie. “Wel is het lastig tellen in zo’n mars. De organisatie van de protestmars telt de toeschouwers ook mee en komt daarmee op een groter aantal uit.”

Behalve in Amsterdam, Enschede en Nijmegen demonstreerden mensen ook in Den Haag, Groningen, Utrecht, Eindhoven, Maastricht, Leiden en Tilburg.

Jasper Goossen, mede-initiatiefnemer van Unmute Us, schat het aantal demonstranten in Amsterdam op 60.000 tot 80.000. “Het gaat om een momentopname. De telling van de gemeente en de politie was niet zo nauwkeurig, omdat er later nog mensen bij de demonstratie aansloten toen deze al onderweg was.”

Festivalorganisator ID&T zegt overweldigd te zijn door de massale opkomst van de Unmute Us-protestmarsen die zaterdag door het hele land zijn gelopen. “Wat was het weer bijzonder en indrukwekkend”, laat operationeel directeur Rosanne Janmaat van ID&T weten. “We zijn wederom overweldigd door de opkomst en de hartverwarmende reacties.”

Het is overal te horen en te zien: mensen zijn de – vaak – tegenstrijdige maatregelen helemaal beu. Critici wijzen erop dat er vorige week 75.000 bezoekers waren bij de Grand Prix in Zandvoort en nog eens tenminste 50.000 tot 100.000 demonstreerden afgelopen zondag in Amsterdam. Het aantal coronabesmettingen (en dat zijn geen zieken!) is echter afgelopen week gedaald.
Mensen snappen er helemaal niks van, zo melden diverse critici aan deze website. ‘Waarom worden wij nog steeds belemmerd in ons doen en laten omdat wij zogenaamd een paar kwetsbaren moeten beschermen? Wie kwetsbaar is of dat van zichzelf vindt, moet thuisblijven en de rest van het land weer zijn gang laten gaan’, zo luidt de kritiek.
Ook in de binnenstad van Gouda zijn deze geluiden te horen. En wie om zich heen kijkt – ook in de Goudse binnenstad – ziet dat de discutabele 1,5 meter afstand-regel zelden meer wordt gehandhaafd.

Overigens beginnen bij ziekenhuizen weer alarmbellen af te gaan dat mensen door die mondkapjes en 1,5 meter afstand houden hun immuniteit zijn verloren waardoor de griep deze winter extra hard kan toeslaan. Daarvoor werd door medische deskundigen al ruim een jaar geleden gewaarschuwd bij de invoering van de 1,5 mete afstand en daarna bij het verplicht opzetten van een mondkapje. Overigens meldden het RIVM en minister Hugo de Jonge in april en mei vorig jaar dat mondkapjes volstrekt zinloos zijn. Een paar maanden later werden ze toch ingevoerd.