• april 15, 2019
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Het Openbaar Ministerie (OM) start een strafrechtelijk onderzoek naar de werkgever van de vijftienjarige maaltijdbezorger die ’s avonds hamburgers op zijn bezorgfiets rond heeft gebracht in Utrecht. Hij werd geschept door een auto en overleed aan zijn verwondingen. Hoe gebruikelijk is het dat vijftienjarigen ’s avonds laat werken?

“De precieze omvang is onbekend, maar vrij vaak”, zegt Marco Bouma, sectorleider van FNV Horeca. Bij bedrijfsbezoeken is het een vast thema. De vakbond krijgt regelmatig vragen van werkgevers, tieners en ouders.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat 79.000 kinderen van vijftien jaar in het laatste kwartaal van 2018 een officieel bijbaantje hadden. Uiteraard vallen ‘zwart betaalde’ werkzaamheden hier niet onder.
Vijftienjarige kinderen mogen werken, maar hiervoor bestaan strikte voorwaarden. Zo mogen ze niet voor 7.00 uur ’s ochtends en na 19.00 uur ’s avonds werken, en mogen ze ook op schooldagen niet langer dan twee uur aan het werk zijn.

De Inspectie SZW gaat in opdracht van het OM onderzoeken of de werkgever van de overleden jongen, de franchiseketen Burger Me, de arbeidstijdenwet heeft overtreden door hem zo laat nog aan het werk te laten.
Als arbeid wordt uitgevoerd door te jonge kinderen, kunnen ook ouders aansprakelijk worden gesteld, zegt een woordvoerder van de Inspectie SZW.

Tegenover deze website verklaren diverse ondernemers dat de arbeidstijdenwet op dit punt verouderd is. ‘Een vijftienjarige van twintig jaar geleden is een totale andere dan een vijftienjarige van nu. Veel volwassener. Gun zo’n jongere een baantje en wat maakt het uit dat zo’n jongen of meisje ’s avonds om 20.00 uur nog werkt? Dat kunnen ze heus wel aan.’