• december 04, 2020
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

De gemiddelde grote binnenstad trok tijdens de week van Black Friday vorige week bijna de helft (48 procent) minder bezoekers dan in 2019. Dat blijkt uit cijfers van INretail. Op de koopjesdag zelf werden gemiddeld 72 procent minder bezoekers geteld. Vooral in Amsterdam bleef het relatief rustig.

Volgens de brancheorganisatie is ook ‘het drukste weekend van het jaar’ daarmee landelijk gezien goed verlopen. Ook aankomende zaterdag, de dag van pakjesavond, verwacht INretail geen grote problemen in de winkelstraat. “De oproep van winkels, webshops en ook de overheid om tijdig de inkopen te doen werkt en blijven we de hele maand herhalen. Het helpt winkelbezoek te spreiden en webshops bij het afhandelen van alle bestellingen.” En dit veroorzaakte niet alleen gespreide kopers, maar juist (helaas) veel en veel minder consumenten in de winkels.

Op dinsdag 1 december werd daarnaast de wettelijke mondkapjesplicht in winkels van kracht. Volgens de brancheorganisatie heeft de lange aanlooptijd gezorgd voor een soepele overgang en zijn er geen incidenten gemeld.

Ook in de Goudse binnenstad valt dit te zien. Weinig mensen in de winkelstraten en nog minder in winkels. In supermarkten worden mondlapjes gedragen, maar in een groot aantal kleinere winkels niet. Geen klanten, geen mondlap door de winkelier of personeel. Deze website hoort ook van winkeliers die van bezoekers in de winkel horen: ‘mag mijn mondlap in uw winkel af, ik stik bijna?’ In alle gevallen wordt dit direct toegestaan. Want de winkelier draagt om dezelfde reden ook geen mondlap.