• november 29, 2019
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Het is vandaag vrijdag 29 november en dat betekent bij steeds meer winkels – ook in de binnenstad van Gouda – ‘Black Friday’. Dit fenomeen is komen overwaaien uit de VS en vindt plaats op de vrijdag na Thanksgiving. Dat is de Amerikaanse versie van de protestante ‘Dankdag voor gewas en arbeid’ zoals die in sommige kringen in Nederland nog wordt gevierd. Dat laatste gebeurt dan meestal op de eerste woensdag in november.

In de VS is Thanksgiving een nationale vrije feestdag. De vrijdag erna is dan ook een vrije dag. Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met aanbiedingen. Er zijn winkels die al om drie uur ’s nachts open gaan, en om die tijd staan er al rijen kopers buiten.

Over het ontstaan van Black Friday doen twee theorieën de ronde.
Oorspronkelijk zou de naam Black Friday uit de Amerikaanse stad Philadelphia komen en deze werd in de jaren ’50 voor het eerst gebruikt door de politie om te verwijzen naar de enorme verkeersdrukte in en rond die stad op de dag (‘het is zo druk, het ziet zwart van de mensen’).
Rond 1981 werd voor het eerst melding gemaakt van een alternatieve theorie dat op die dag de winkeliers voor het eerst “in het zwart” komen te staan, dat wil zeggen winst beginnen te maken voor het jaar. Vroeger werden verliezen in rode inkt en winsten in zwarte inkt in de boeken geschreven. Het illustreert hoe belangrijk de kerstperiode is voor het jaarlijks eindresultaat.

Ook in Gouda adverteren veel winkels met kortingen op deze Black Friday. Maar die kortingen zijn hier – net als elders in ons land – niet zo krankzinnig hoog als in de VS.