• november 24, 2021
  • Comments : 0
  • In Category : nieuws

Winkelstraten zijn sinds de beruchte persconferentie van 12 november vanaf 13 november leger en leger. Nederlanders zijn minder op de weg of in het openbaar vervoer te vinden én de pinpas wordt minder vaak getrokken, blijkt woensdag uit een rondgang van NU.nl.

Vanwege de oplopende coronabesmettingen besloot het demissionaire kabinet de teugels onlangs aan te halen. Sinds 13 november moeten horecazaken, supermarkten en niet-essentiële winkels de boel eerder sluiten. Ook werd het thuiswerkadvies aangescherpt, keerde het verplichte mondkapje in de winkels en het ov terug en werd het gebruik van het coronatoegangsbewijs uitgebreid.

Uit cijfers van Bureau RMC blijkt dat de winkelstraten leger zijn sinds het ingaan van de nieuwe regels. Waar het aantal passanten in de dagen oplopend naar de persconferentie nog tussen de 4 en 18 procent hoger ligt dan vorig jaar, nemen die cijfers daarna een duikvlucht. In de eerste week met de nieuwe regels ligt het aantal winkelaars tot wel 25 procent lager.

“Je zag precies op de dag van de persconferentie de opgaande trend doorbreken. We gaan zelfs ver onder de getallen van vorig jaar”, zegt Bureau RMC-directeur Huib Lubbers.

Dat valt ook terug te zien in het aantal lege parkeerplekken. Parkeerapp Parkmobile, goed vertegenwoordigd in Nederlandse binnensteden, zag het aantal transacties in de week na de persconferentie met 4,5 procent afnemen.

Maar de cijfers van besmettingen nemen niet af. En dat komt – zeggen experts – omdat de besmettingen via vooral de scholen thuis plaatsvinden en niet via de detailhandel en de horeca.
Dus, zo zeggen zij, heeft sluiting van de winkels en de horeca geen noemenswaardige zin.